Asset 1

Umbraco 8 komt er aan

"Umbraco 4 is ready for release! ", zo meldde het moederbedrijf uit Denemarken eind januari 2009 enthousiast op haar website. Inmiddels is dit populaire content management systeem vele updates verder. Umbraco 7, de meest actuele versie, is al toe aan editie 7.66 . Ondertussen kijken veel van de ruim 400.000 gebruikers van Umbraco al reikhalzend uit naar de nieuwste editie, Umbraco 8. Deze nieuwe versie is nog volop in ontwikkeling en wanneer het voor het publiek beschikbaar zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Maar het lijkt erop dat dit eind 2017 of begin 2018 een feit zal zijn.

Wat ging er vooraf aan Umbraco 8

De laatste update van umbraco 4 (4.11.10) is nog wel te gebruiken en downloaden, maar er worden geen nieuwe updates meer voor gemaakt. Het is dan ook niet aan te raden om nog met deze versie te werken.

Het begon allemaal in 2003 toen de oorspronkelijk ontwikkelaar Niels Hartvig met Umbraco v1 op de proppen kwam. Niels, afkomstig uit het Deense Odense, had de jaren daarvoor al wat geëxperimenteerd met het ontwikkelen van een content management systeem. Op de website van Umbraco wordt deze oerversie omschreven als "de rups die transformeerde in een mooie open source vlinder".

Twee jaar later, in februari 2005, verscheen dan ook de opvolger Umbraco 2.0. Vaak wordt dit ook gezien als de eerste echte versie waarop de daaropvolgende edities van Umbraco zijn gebaseerd. Vanaf deze release is Umbraco namelijk volledig open source. Dat betekent dat de code toegankelijk is voor ontwikkelaars en dat iedereen zijn bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van het CMS en bijbehorende modules (ook wel plugins genoemd). Sindsdien werkt een groeiende groep enthousiastelingen continu aan verbeteringen en nieuwe toevoegingen. Umbraco gaat er prat op een grote en actieve community te hebben. Deze gemeenschap vierde in 2010 een feestje ter ere van het 5-jarig bestaan van Umbraco. Gerekend dus vanaf de eerste open source editie.
Oprichter en SEO Niels Hartvig is overigens nog altijd de drijvende kracht achter het bedrijf dat vanuit Kopenhagen ook zijn bijdrage blijft leveren aan de ontwikkeling van het CMS. Daarnaast biedt Umbraco HQ verschillende andere services zoals trainingen en hosting in de cloud

Umbraco 6 de opvolger van 4?

In de daaropvolgende jaren verscheen in 2007 Umbraco 3 en twee jaar later in januari 2009 Umbraco 4. Wanneer je naar de downloadpagina van Umbraco gaat, valt op dat versie 5 ontbreekt en de opvolger van versie 4 blijkbaar Umbraco 6 is. De versie die vooraf ging aan Umbraco 6 heeft echter wel degelijk bestaan. Het werd in januari 2012 gepresenteerd. Eigenlijk een heel ambitieus project met een volledige herziening van het framework waarop Umbraco was gebouwd. Een iets te ambitieus project, zo bleek. Versie 5 was een misbaksel dat nogal wat fouten bevatte. Met als gevolg dat het systeem niet goed functioneerde. Je zou editie 5 kunnen omschrijven als een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Umbraco voelde zich daarom genoodzaakt om de stekker uit dit project te trekken en de verdere ontwikkeling onmiddellijk stop te zetten. Het was Niels Hartvig zelf die op een bijeenkomst met leden van de Umbraco community het nieuws bekend maakte. Het kwam hem niet op boegeroep te staan, integendeel, hij kreeg er zelfs applaus voor.
Umbraco 6 dat in 2013 werd gelanceerd, is grotendeels opnieuw ontwikkeld en heeft ervoor gezorgd dat de fouten van de voorganger snel werden vergeten. "The future of Umbraco", zo werd editie 6 aangekondigd in een blogbericht. Umbraco 6 introduceerde onder meer een nieuwe API voor Content en Media. Deze versie wordt nog altijd gebruikt en is nog steeds te downloaden. De laatste beschikbare versie is 6.2.6. Het is belangrijk om altijd te werken met de laatste update. Je bent er dan zeker van dat eventuele 'bugs' zijn verwijderd en je gebruik maakt van de meest optimale versie.

Umbraco 7 met nieuwe interface

Nog in hetzelfde jaar (november 2013) zag ook Umbraco 7 het levenslicht. Deze versie draait op hetzelfde stabiele systeem van zijn voorganger, maar heeft een compleet nieuwe veel eenvoudigere interface. Share simpclicity luidde het nieuwe credo. "Het is het resultaat van 18 maanden van toegewijde arbeid met de focus om het project terug te brengen naar redactionele eenvoud en ontwikkelaars geluk", meldde het triomfantelijke introductiebericht destijds. "Ik weet zeker dat jij en je klanten van Umbraco 7 zullen houden, en als je het eenmaal hebt geprobeerd, is er geen weg meer terug", ging het enthousiast verder in het blogbericht.

Umbraco 7 is de tot nu toe verreweg langstlopende versie. Het CMS gaat inmiddels al zo'n 4 jaar mee. Maar er is heel wat veranderd sinds 7.0 werd gelanceerd. Versie 7.2 bijvoorbeeld werd in een blogbericht als volgt aangekondigd: "We’ve just released the best version of Umbraco ever." Wat had deze beste versie dan zoal in petto? Het introduceerde een grid layout en een responsive preview. Dat laatste houdt in dat je al tijdens het maken van je pagina kunt zien hoe deze er op verschillende apparaten uitziet. Een webpagina die responsive is, past zich namelijk automatisch aan de grootte van het device (mobiele telefoon, tablet, pc) waarop je het bekijkt.
Versie 7.2 bracht dankzij de nieuwe grid layout nog meer flexibiliteit en vrijheid voor de redacteur. Neils Hartvig windt er zelf geen doekjes om wat betreft zijn kindje. "Umbraco 7.2 is het beste CMS geworden als het gaat om het bouwen en onderhouden van responsive websites. Met de eenvoud en flexibiliteit waar je van houdt."
Juist die focus op eenvoud en een CMS dat gemaakt is voor redacteuren zijn kenmerkend voor Umbraco.

Die behoefte om steeds verder de nadruk te leggen op eenvoud, komt ook tot uiting in versie 7.5. Zo worden bijvoorbeeld Redirects simpeler gemaakt. Wanneer je een webpagina publiceert, wordt de url in principe bepaald door de titel. Heb je een pagina eerst 'over-ons' genoemd, maar wil je met 'about-us' een meer internationale uitstraling, dan wordt dat ook verandert in de url. Echter mensen die nu op de link over-ons klikken, zouden bedrogen uitkomen, want die pagina bestaat niet meer. Vanaf versie 7,5 wordt dit soort links automatisch omgeleid (redirect) naar de nieuwe pagina.
Nieuw in deze update van Umbraco 7 is ook de Health Check waardoor het mogelijk is om te kijken of jouw Umbraco en als gevolg ook je website, wel optimaal draait.

7.6, de tot nu toe meest recente versie van Umbraco 7, kende als belangrijkste wapenfeit dat het een geheel nieuw uiterlijk heeft. Tot dan toe was oranje de dominante kleur. De nieuwe hippe huisstijl is nu echter gebaseerd op de kleuren groen en paars.

Wachten op Umbraco 8 

Inmiddels is Umbraco 8 volop in ontwikkeling. Het wordt de langverwachte opvolger van Umbraco 7 dat al vier jaar succesvol meegaat met 7,66 als meest recente update. Terwijl deze update nog maar net is gepubliceerd staat ook 7.7 al in de steigers. Umbraco is continu in beweging. Op de website van Umbraco kun je het hele proces volgen. Er wordt precies aangegeven waaraan wordt gewerkt. Welke problemen er nog moeten worden opgelost, en hoe het is gesteld met de voortgang van het project. Is Umbraco 8 een revolutionaire stap voorwaarts, of is het vooral een verbetering van Umbraco 7? Het is nog even afwachten tot de nieuwe versie een feit is.