Arnold Visser
4-6-2018

Umbraco Gold Partner Summit & Codegarden Conferentie 2018

De Axendo roadtrip naar Odense Denemarken

Axendo was ook dit jaar aanwezig in Denemarken op de jaarlijkse Umbraco conferentie ‘Codegarden’. Stefan, Martijn en Arnold reisden af naar Odense. Om extra aandacht te genereren voor zowel Axendo als de Dutch Umbraco User Group hebben we ook dit jaar de auto van stickers voorzien. Umbraco steunt dit initiatief en gaf ons de avond voor de conferentie een parkeerplek voor de deur op het pre-conference feest bij het kantoor van Umbraco. De vele positieve reacties en opmerkingen gedurende, maar zelfs ook na de conferentie maakten deze stunt weer tot een succes.

Umbraco codegarden 2018 Axendo

Gold partner Summit

De Gold Partner Summit is de dag voor de Codegarden conferentie en is alleen toegankelijk voor Umbraco Gold Partners, zoals Axendo. Deze summit geeft informatie over huidige stand van zaken en plannen bij Umbraco, maar is ook vooral een extra mogelijkheid om samen met andere Umbraco Gold Partners te sparren en zaken gezamenlijk aan Umbraco voor te leggen.

Umbraco als bedrijf groeit hard. Het core-team is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar en er is een goede verhouding ontstaan tussen ontwikkelaars en non-ontwikkelaars (sales/marketing/etc). Er is begin dit jaar een nieuwe CTO aangesteld die de verschillende ontwikkelteams gaat aansturen en de koers uitzet. Umbraco zal het komende jaar flink blijven groeien en maandelijks nieuwe medewerkers aannemen.

Er was de afgelopen jaren commentaar dat bijdragen (pull-requests genaamd) vanuit de developer-community niet altijd even snel in Umbraco terechtkwamen, maar ook dat de communicatie daaromheen zeer karig was. Een nieuwe, per-direct ingevulde, fulltime functie binnen het Umbraco team gaat er voor zorgen dat de bijdragen vanuit de community sneller opgepakt kunnen worden en er vanuit Umbraco de juiste mensen kunnen helpen indien nodig.

Wij merkten tijdens deze dag duidelijk dat er naar ons als Umbraco Gold Partner geluisterd wordt en dat Umbraco als bedrijf duidelijke groei laat zien voor een mooie toekomst!

Umbraco gold partner summit

Axendo gold partner Umbraco

 

Umbraco versie 8

Umbraco versie 8

Op Codegarden is de eerste preview release uitgebracht van de komende versie van Umbraco. Simpelweg "Versie 8".
Over deze versie 8 wordt al enkele jaren  gesproken en het is de grote ‘code-cleanup’ versie van Umbraco waarbij alles tegen het licht wordt gehouden. Oude code wordt bekeken en waar nodig vervangen, de interface wordt deels aangepast, bijvoorbeeld de navigatiebalk gaat naar boven om meer ruimte te maken voor content. Er wordt vooral gekeken naar veranderingen om het werken met Umbraco nog eenvoudiger te maken. Vooral nieuwe gebruikers moeten sneller en eenvoudiger een weg vinden in Umbraco.

Deze Umbraco versie 8 preview is zeker geen versie om te gebruiken in productie, maar is een startpunt waarbij Umbraco-ontwikkelaars inbreng kunnen geven zowel in ideeën als bijdragen met code. Ook is het volgen van de ontwikkelingen in deze en in volgende preview releases van versie 8 een goede manier om zodra versie 8 voor productiesites gelanceerd wordt er direct helemaal klaar voor te zijn.

Migreren in plaats van updaten

De grote code-cleanup betekent momenteel echter wel dat er in de basis geen (eenvoudige) upgrade van Umbraco versie 7 naar Umbraco versie 8 mogelijk is, maar dat er een migratie zal moeten plaatsvinden. Zorg er daarom voor dat de ontwikkelingen aan het huidige platform zoveel mogelijk gebruik maken van de laatste code mogelijkheden in de huidige versie van Umbraco, dit gaat zeker helpen met een eventuele migratie naar Umbraco versie 8.

Infinte editing voor optimale editor flow

Een nieuwe functionaliteit die al naar voren kwam voor Umbraco v8 is ‘infinite editing’. Hiermee hoeft je niet meer tussen verschillende secties, zoals content en media, te wisselen als je een content-item aan het bewerken bent, maar blijven de editor-schermen over elkaar heen vallen. Je kan altijd eenvoudig terug naar waar je begonnen bent en raakt niet meer uit de ideale editor-flow.

Umbraco versie 7 blijft relevant en actueel

Umbraco v8 geeft een duidelijk beeld voor de (nabije) toekomst van Umbraco en de richting die gekozen is. Umbraco is, en blijft, een volwassen content management systeem met een groeiende ontwikkeling en de gekozen richting zorgt voor meer stabiliteit, maar ook een richting die vooral ook een betere ervaring bied voor content-beheerders die met Umbraco werken.

Wij verwachtten de beschikbaarheid van een productieversie van Umbraco versie 8 niet voor het einde van het jaar. Er zal daarom ook constant ontwikkeling aan Umbraco versie 7 blijven plaatsvinden. Genoeg ontwikkeling om als eindgebruiker hierin te blijven ontwikkelen en investeren. Axendo is hiervoor een uitgesproken partner!

Umbraco Latch voor Umbraco Cloud beveiliging

Umbraco lanceerde op Codegarden ook “Latch”. Latch zorgt ervoor dat alle websites op Umbraco Cloud altijd automatisch een SSL certificaal van de certificaatservice Let’s Encrypt krijgen. Dit certificaat wordt automatisch vernieuwd en zorgt ervoor dat de websites op Umbraco Cloud altijd met een beveiligde verbinding tussen bezoeker en website werken. Om Latch te gebruiken hoef je in principe niets te doen, alle domeinnamen die in Umbraco Cloud ingevoerd worden krijgen automatisch een certificaat. Ook websites die al in Umbraco Cloud stonden krijgen automatisch een certificaat toegekend. Vanaf nu bezoek je de Umbraco Cloud websites altijd via een beveiligde verbinding!

Wij helpen je graag met een migratie naar, of nieuwe website op, Umbraco Cloud

Umbraco cloud beveiliging

Umbraco Headless op Umbraco Cloud

Umbraco zette deze Codegarden groots in op Umbraco Headless.
Een headless CMS is vooral een technische keuze die helemaal past bij het concept dat content op één centrale plaats beheerd wordt, maar op diverse kanalen tot uiting wordt gebracht.

Content hoeft niet meer alleen, of zelfs helemaal niet, op een website geplaatst te worden maar op bijvoorbeeld mobiele applicaties zoals Apple IOS en Android, chatbots zoals Goochem, smart speakers zoals Alexa en Google Home en overige Internet of Things (IoT) apparaten.
Het technische voordeel is bovendien dat de keuze voor techniek voor het zichtbare deel van de uiting niet dezelfde hoeft te zijn als de techniek waarin het Umbraco Headless CMS in is gebouwd (.Net). Door de Umbraco Headless API te gebruiken om de content uit Umbraco te ontsluiten kan jouw platform in technieken zoals bijvoorbeeld NODE.JS, .NET Core, of zelfs PHP gebouwd worden.

Zeker bij een mix van deze uitingen en technieken is een centraal CMS ideaal om het de content beheerders zo eenvoudig mogelijk te maken en te werken in één systeem waar ze misschien zelfs al bekend mee zijn. Umbraco bied daarom nu Umbraco Headless op Umbraco Cloud aan. 

Door het op Umbraco Cloud aan te bieden hoeven er geen hosting keuzes te worden gemaakt en zorgt Umbraco Cloud voor de (automatische) updates en beveiliging van Umbraco. De uitgebreide API geeft het zowel de ontwikkelaars die het CMS inrichten als aan de ontwikkelaars die de uitingen en applicaties realiseren de perfecte koppeling om deze te realiseren, zonder dat de content beheerders op verschillende systemen moeten werken.

Op naar Codegarden 2019

Codegarden 2018 maakte het ons weer duidelijk dat we reeds in 2009 met de keuze voor het Umbraco CMS de juiste keuze beslissing namen, maar bovenal dat deze keuze ook voor de toekomst nog zeker de juiste is. Umbraco zal de komende jaren hard blijven groeien en Axendo zal hierin als Umbraco Gold Partner volledig meegaan en vooral ook de mogelijkheden die die groei geeft doorzetten naar onszelf en onze klanten

Wij kunnen niet wachten tot Codegarden 2019!

 

Umbraco codegarden 2019

Arnold Axendo

Meet weten over (de toekomst van) Umbraco?
neem contact op met Arnold.

Arnold Visser
Umbraco Consultant
[email protected]
033 432 30 38