Asset 1

Umbraco versions

In de afgelopen 14 jaar zijn er heel wat verschillende Umbraco versions gepubliceerd. Ooit begonnen als een project van de voorman van Umbraco, Niels Hartvig, veranderde Umbraco al snel in een open source project waaraan veel ontwikkelaars een steentje bijdragen. Van de Umbraco versions die tot nu toe werden ontwikkeld is Umbraco 7 de meest recente. Je kunt alle beschikbare versies van Umbraco bekijken op de website. Umbraco 7 heeft overigens heel wat updates achter de rug en is inmiddels al toe aan editie 7.66. Inmiddels is Umbraco 8 al volop in ontwikkeling. Het is echter nog niet helemaal duidelijk wanneer deze versie het levenslicht zal zien. Er wordt al een tijdje naar uitgekeken, maar wanneer je op de website van Umbraco de voortgang van dit project bekijkt dan lijkt er voorlopig nog heel wat werk aan de winkel.

Waarom Umbraco versions?

Aan het content management systeem wordt eigenlijk continu geknutseld. In iedere nieuwe versie van Umbraco worden wel weer dingen gevonden die voor verbetering vatbaar zijn. Ook worden er steeds nieuwe elementen aan het systeem toegevoegd. Daarnaast vinden er zo nu en dan structurele veranderingen plaats. Zo had versie 7.6 bijvoorbeeld een geheel vernieuwde nieuwe look in petto. De inmiddels vertrouwde oranje kleur moest plaatsmaken voor de kleuren groen en paars. Ook eerder in de geschiedenis van Umbraco vonden er ingrijpende wijzigingen plaats. Zo moest Umbraco 6 recht zetten wat er in Umbraco 5 was fout gegaan.

Hoewel je natuurlijk niet verplicht bent om iedere update op jouw CMS toe te passen, is dat wel aan te raden. Je bent er dan tenslotte zeker van dat je met de meest actuele versie werkt. Wanneer jouw website wordt gehost door Umbraco Cloud, hoef je je wat updates betreft geen zorgen meer te maken. Deze worden namelijk automatisch voor je uitgevoerd.