Mark schenkel
21-2-2019

Developer console van Google

Lange tijd heeft Google toegestaan om hun diensten, zoals bijvoorbeeld de kaart-technologie, gratis te gebruiken. Helaas is daaraan een einde gekomen. Als wij bijvoorbeeld kijken naar de Google maps technologie, die op veel websites gebruikt wordt, heeft Google besloten dat hier voor betaald moet gaan worden. De prijs hiervan is afhankelijk van hoe vaak de kaart (en gerelateerde functies) worden gebruikt op de betreffende website. Vooralsnog geeft Google je per maand 200 dollar tegoed om hiervoor te gebruiken. Ga je hier overheen dan begint het betalen. Zie https://cloud.google.com/maps-platform/pricing/sheet/ voor meer informatie over de tarieven.

Om dit te kunnen verwezenlijken heeft Google een zogenaamde  API key in het leven geroepen. De key moet aangemaakt worden in de Google developers omgeving. Per Google dienst kan je een key aanmaken en de in de code invoeren. De laatste tijd is Google hier strenger in geworden en worden kaarten niet weergegeven als er geen juiste API key voor beschikbaar is gesteld Je krijgt dan onderstaand beeld.

Er staat een melding als “Google Maps kan niet correct op deze pagina worden geladen”

Het aanvragen van een API key is dus noodzakelijk geworden om Google maps te kunnen blijven gebruiken op je website.

Het aanmaken en beveiligen van een dergelijke API-key, is niet heel complex. Toch merken we bij onze klanten dat ze ook op dit punt ontzorgt willen worden. Deze blog legt uit hoe je vanuit je eigen Google account jouw web-ontwikkelaar / webbouwer / webbureau toegang kunt geven op de API-key voor jou te beheren.  

Om dit mogelijk te maken, moet je de volgende zaken doen:

  • Een account aanmaken bij het Google Cloud platform
  • Een project aanmaken
  • Jouw webbouwer toegangsrechten geven op het project

Hieronder staan deze zaken stap voor stap uitgelegd.

Allereerst: voor het aanmaken van een account op de developers omgeving heb je een Google account nodig. Een Google account geeft je toegang tot veel producten van Google zoals Gmail. Een Google en een Gmail account zijn dus hetzelfde. Een Google account kan je aanmaken via de volgende url: https://accounts.google.com/signup

Ga naar https://cloud.google.com/ en meld je aan. Doorloop hiervoor de volgende stappen.


STAP 1 – akkoord gaan met voorwaarden

Hier selecteer je het land naar keuze en ga je akkoord met de algemene voorwaarde. Ook geef je aan of je email updates wil ontvangen. Hierna ga je naar stap twee.


STAP 2 - Gegevens invoeren (inclusief betaalgegevens)

Hier vul je de algemene (bedrijf) gegevens in. Onderaan deze stap moet je ook de betalingsgegevens invullen. Als je Google maps niet vaak gebruikt wordt (tot 100.000 laadacties per maand) zal het je geen geld kosten omdat je van Google 200 dollar krijgt per maand om te gebruiken. Wel zijn deze betaalgegevens verplicht.

Als je alles hebt ingevuld kan je nu afronden en heb je een account bij Google Cloud Platform.


STAP 3 - Project aanmaken (voorbeeld: Google maps api)

Om iemand toe te kunnen voegen moet er eerst een project aangemaakt worden voor de betreffende functie. In dit geval Google maps. Ga naar je dashboard, dit is het startpunt van de applicatie. Om hier te komen klik je op het Google Cloud Platform logo linksboven in de blauwe balk. Als je nog geen projecten hebt aangemaakt zal je een pop-up zien waar je een project kan aanmaken. Anders klik je links bovenin op SELECT A PROJECT > CREATE A PROJECT. Voer in het formulier een projectnaam in, alle andere velden zullen automatisch al ingevuld zijn. Klik nu op CREATE en je hebt een project aangemaakt.


STAP 4 - Webbouwer toegang geven

Als je een nieuw project hebt aangemaakt moet er nu iemand toegang krijgen tot dit project zodat de webbouwer een key kan aanvragen. Dit kan je doen in 3 kleine stappen:

  • Gebruiker toevoegen
  • Stuur de gebruiker een uitnodiging tot het project
  • Gebruiker accepteert deze en heeft toegang

Vanuit je dashboard ga je naar IAM & Admin > IAM

 

Vervolgens klik je op “Add” bovenaan de pagina om een nieuwe gebruiker toe te voegen aan je project.

 

In dit veld vul je het emailadres in wat hoort bij het Google account, van de gebruiker dit je wilt toevoegen. In het “Role” veld selecteer je de beheerrol die je de gebruiker wil meegeven. Om een key aan te kunnen maken is de rol “Owner” nodig. Zodra je alles hebt ingevuld klik je op “Save” en wordt er een mail verstuurd naar het net door jou ingevulde e-mailadres.

De gebruiker die je toegang wil geven moet nu een uitnodiging gekregen hebben in zijn/haar inbox. Om de uitnodiging te accepteren moet de gebruiker de instructies in de mail volgen en de link aanklikken. De gebruiker wordt nu naar het door jou aangemaakte project doorgelinkt. Hier zal worden gevraagd: “DECLINE” of “ACCEPT INVITATION”.

Als de gebruiker “ACCEPT INVITATION” kiest, worden deze doorgestuurd naar de dashboardpagina van het Google Cloud Platform-project. Vanaf hier krijgen ze toegang tot jouw project op basis van de rechten die zij hebben gekregen.

Nu je een nieuwe gebruiker aan je project hebt toegevoegd, kan de gebruiker zich aanmelden bij jouw Google Cloud Platform-project door middel van zijn Google/Gmail-gegevens te gebruiken.


 

Meer weten?
Neem contact op met Mark.

Mark schenkel
Front end developer
[email protected]